Vanaf €75,- gratis verzending
Voor 23.00u besteld, morgen in huis

Opvliegers oorzaak + tips om te voorkomen

Opvliegers zijn een van de meest veelvoorkomende symptomen van de overgang. Ze geven vaak vervelende symptomen, zoals plots gevoel van warmte, knalrood aanlopen, vlekken in je nek en overmatig zweten.

Dat zijn vervelende klachten waar je niet blij van wordt en die je soms in gênante situaties kunnen brengen. Zoals opeens heel warm worden en rood aanlopen tijdens een sollicitatie of een presentatie. Echt niet fijn. In deze blog leg ik je uit wat opvliegers zijn en geef ik je tips over wat je kunt doen om opvliegers te voorkomen.

Vanaf welke leeftijd krijg je te maken met opvliegers?

Je kunt al vanaf ongeveer je 40ste jaar last krijgen van opvliegers. Hoe vaak je opvliegers krijgt verschilt van vrouw tot vrouw. De een heeft een opvlieger en dat was dat, terwijl de ander er zo’n tien jaar (of zelfs meer) mee moet dealen.

Hoor jij tot de pechvogels, dan is het belangrijk om de klachten zoveel mogelijk te verzachten. Daar helpen we je graag mee! Maar eerst nog even, waarom krijg je last van die opvliegers?

Wat is de oorzaak van opvliegers?

Opvliegers worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonbalans, met name een afname van het hormoon oestrogeen is een boosdoener. Het warmtecentrum in je hersenen raakt ontregeld door die veranderingen in de hormonen, en dat kan die opvliegers geven.

Kun je opvliegers voorkomen?

Het is misschien niet mogelijk om deze opvliegers helemaal te voorkomen, maar dit zijn wel handige tips die helpen om de frequentie en intensiteit ervan te verminderen:

1. Kleding

Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen. Vermijd synthetische stoffen. Kleed je in ‘laagjes’, zodat je bij een opvlieger snel een of meerdere laagjes uit kunt doen zonder in je bh te zitten.

2. Vermijd triggers

Pittig eten, cafeïne en alcohol kunnen opvliegers veroorzaken of verergeren. Probeer deze te vermijden of te beperken.

3. Eet gezond

Kies voor onbewerkte verse voeding met veel gezonde vetten, voldoende eiwitten en matig koolhydraten. Geen suikers. Probeer dagelijks 350-500 gram groenten te eten, 2 tot 3 stuks/porties fruit, een handje noten en regelmatig vis, schaal- en schelpdieren en gevogelte. Wil je meer weten over hormoonproof eten? Lees dan deze blog.

4. Ondersteun je oestrogenen

Je ondersteunt je oestrogenen aanmaak op een gezonde manier met kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruiten, palmkool en boerenkool.

5. Stressmanagement tegen opvliegers

Stress kan opvliegers verergeren. Probeer stress te verminderen door middel van voldoende beweging buiten (wandelen door het bos of op het strand is echt goed voor je) en ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga. En verhoog je stressbestendigheid met koude douches, intermittent fasting en saunabezoek (kijk bij dat laatste of het goed bij je voelt). Kijk waar je energie van krijgt en voeg dit toe aan je agenda. Lees voor adviezen deze blog.

6. Lever

Je lever breekt hormonen af. Ondersteun de werking van je lever met gezonde groenten, voldoende beweging en slaap. Drink weinig tot geen koffie en alcohol. Vermijd je blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in plastic verpakkingen, conservenblikjes, cosmetica en schoonmaakmiddelen.

7. Darmen

Je darmen of spijsvertering staan aan de basis van je (hormonale) gezondheid. Je darmen en dan specifiek je darmflora wordt blij van vezelrijke voeding, en die zit vooral in groenten. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks twee porties groenten te eten. En denk ook aan gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, kimchi, kappertjes en augurken. Ook daar wordt je darmflora blij van.

8. Omgevingstemperatuur

Houd je omgeving koel met een airco of een ventilator. Open ramen en gebruik dunne, katoenen of linnen lakens on onder te slapen.

9. Regelmatige lichaamsbeweging voor minder opvliegers

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van opvliegers, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Training waarbij je oververhit raakt kun je beter even niet doen.

10. Voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap om je lichaam te helpen herstellen en je algehele welzijn te verbeteren. Lees ook deze blog: Beter en lekkerder slapen? Dat doe je met deze tips.

Iedere vrouw is uniek

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere vrouw uniek is en dat opvliegers dus ook bij iedereen zich anders kunnen uiten, qua frequentie en intensiteit. Wie weet kun je ook een patroon ontdekken, dat je specifiek last hebt van bepaalde triggers. Het kan dan helpend zijn om een dagboek bij te houden om die patronen in opvliegers te identificeren en te bepalen hoe jij de opvliegers zoveel mogelijk kunt verminderen of verzachten.

Raadpleeg een gynaecoloog: als opvliegers ernstig zijn en je dagelijkse activiteiten verstoren, kan een arts mogelijk andere behandelingsopties aanbevelen, zoals hormoontherapie.

Kruiden zijn een goed middel tegen opvliegers

Van deze prachtige kruiden is bewezen dat ze helpen bij opvliegers:

· Zwarte zilverkaars (actea racemosa) wordt ook wel vrouwenwortel genoemd. Het is onmisbaar om je bij te staan bij opvliegers.

· Rode klaver (Trifolium pratense) is en plantje met roodkleurige bloemetjes die in gewoon in je eigen omgeving in de zomer kunt zien. Rode klaver is rijk aan fyto-oestrogenen en biedt daarom ‘eerste hulp’ bij opvliegers.

Deze kruiden vind je in (Pre-)Meno Support

Ervaringen van tevreden gebruikers

DOE MEE met Fantastic 40+!

Om vrouwen extra te ondersteunen in deze fase van verandering heb ik een mooi nieuw online programma Fanstastic 40+ samengesteld. Ik noemde het al even. Daarin vertel ik je alles hoe jij zo soepel mogelijk door deze fase rolt.

Doe mee en blijf de stralendste, energiekste en mooiste versie van jezelf. Met zo min mogelijk last van die vervelende opvliegers. Dat gun ik jou van harte. Via deze link kun je alle informatie over het Fantastic 40+ programma vinden.

Volg me ook voor inspiratie en adviezen op Instagram.

Liefs, Viv

P.S. Je kunt me altijd een mailtje sturen of vraag via Insta als je meer wilt weten over de kruiden die ik noem.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.