Voor 23.00u besteld, volgende werkdag in huis

Angstige gevoelens voor je menstruatie, dit doe je eraan

Velen van jullie geven aan dat ze wel eens angstige gevoelens ervaren. Vaak is de oorzaak hiervan hormonaal, maar die link wordt soms niet meteen gelegd. Bijvoorbeeld de dagen voordat we ongesteld worden, kunnen we te maken krijgen met een rollercoaster aan gevoelens en emoties. Dit kan komen door het uit balans zijn van de hormonen oestrogeen en progesteron. Voordat je ongesteld wordt, daalt je oestrogeen level en soms is de verhouding tussen je oestrogenen en progesteron verstoord, wat klachten kan geven waardoor je angstige gevoelens kunt hebben of neerslachtiger kan zijn.

Dit hoor ik helaas dagelijks bij vrouwen die mij benaderen. Vaak wordt er dan maar gezegd dat het geen pretje is om een vrouw te zijn en dat dit er allemaal maar bij hoort. Maar… Dat hoeft echt niet!

Oke, af en toe een dipje of een baaldag mag natuurlijk best, we zijn allemaal mensen. Maar als angstige gevoelens de overhand gaan nemen en je er zelf heel veel last van hebt, is dat super vervelend. Ik kan jou helpen om deze hormonen weer in balans te krijgen. En je zult merken; gelukkig is er wat aan die angstige gevoelens te doen!

In deze blog geef ik je 7 natuurlijke tips om jou te helpen angstige gevoelens te verminderen of helemaal te voorkomen. 

1. De juiste voeding helpt om oestrogeen en progesteron te verlagen 

Voorbeelden van goed eten zijn: Regelmatig kruisbloemige groenten eten zoals: gekookte of gestoomde broccoli, bloemkool, spruitjes. Omdat deze helpen je oestrogeenmetabolisme te ondersteunen.

Sowieso raad ik het eten van veel groenten aan, vanwege de vitamines en mineralen maar ook de vezels, omdat deze een teveel aan oestrogenen helpen te verminderen.  
Ook zijn voedingsmiddelen rijk aan B6 belangrijk om te eten zoals: eieren, vis, haver en  peulvruchten, om zowel de oestrogeen- als de progesteronspiegel te ondersteunen. Maar denk ook aan vitamine C, dit is een nuttige voedingsstof voor optimale progesteronspiegels en voor de ondersteuning van de bijnieren. Je vindt het in bladgroenten, boerenkool, kiwi’s en citroen.

2. In de natuur zijn helpt tegen stress

Als je tijd in de natuur doorbrengt kan dit gevoelens van angst verminderen. Als je je alleen al 20 minuten in de natuur bevindt, dan kan dit je stressniveau drastisch verlagen en het helpt je bij het creëren van een positieve mentale blik.

3. Suppletie: magnesium & PMS support

Magnesium werkt erg goed om angst te verminderen en dus ook angst vóór de menstruatie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder meer hele pure chocolade, avocado, bladgroenten, noten en zaden. De meeste mensen krijgen niet genoeg magnesium via hun voeding binnen en daarom kan suppletie nodig zijn. Deze is hier te koop in onze shop.

Ook de PMS support kan goed helpen bij angst en moodswings voor de menstruatie. Inmiddels gebruiken al meer dan 5.500+ vrouwen PMS Support, met succes!

4. Sociale contacten bij angstige gevoelens

Vorige week heb ik het hier al over gehad, het hormoon Oxytocine: ook wel bekend als het liefdeshormoon, is een krachtige chemische stof die o.a vrijkomt wanneer we huid op huid contact hebben. Dus het geven van een fijne knuffel bijvoorbeeld.  We maken dit ook aan wanneer we geslachtsgemeenschap hebben, of wanneer we ons gelukkig voelen in onze sociale kringen. Het hebben van fijne verbindingen met mensen is erg belangrijk voor ons vrouwen en zorgt voor meer Oxytocine. 

Oxytocine triggert serotonine en hierdoor voelen we ons gelukkig. Dus mijn advies is: knuffel er met je geliefde en of kinderen of huisdier lekker op los. Dat verlaagt ons stresslevel.

5. Stress vermindert angstige gevoelens

Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Stress en angst zijn connected aan elkaar. Dus als je je angst terug kunt dringen doe je dit automatisch ook met je stressniveau. Alles wat je doet om de productie van stresshormonen te minimaliseren zal angst ook minder aan de orde maken. Yoga, mindfulness of goede communicatie met mensen die je lief hebt, kan je stress verlagen. 

6. Een goed slaapritme helpt om die angstige gevoelens te verminderen

Over slaap gesproken: de meesten van ons zullen meer angstige gevoelens ervaren, als we te weinig hebben geslapen. In de nacht is het de bedoeling dat cortisol afneemt terwijl melatonine stijgt. Het beschermen van je circadiane ritme is ongelooflijk krachtig voor het creëren van evenwichtige hormonen. Goed en genoeg slapen( liefst 8 uur) is een must om die angstige gevoelens onder controle te houden.

7. Adaptogene kruiden bij angstige gevoelens

Adaptogenen zijn een groep kruiden die bekend staan om hun vermogen om stress te verminderen en de bijnierfunctie te verbeteren. Onze bijnier- en eierstokfunctie zijn nauw met elkaar verbonden.

Als je lichaam stress ervaart, kunnen de hersenen een signaal naar de klieren sturen om stresshormonen te produceren en de productie van progesteron te verlagen. Dit is een aanpassingsmechanisme dat is ontworpen om je te helpen overleven, maar het kan ook leiden tot angstgevoelens voor je menstruatie.

Voorbeelden van goed in te zetten adaptogene kruiden zijn: Rhodiola, Ashwagandha, Schisandra, Tulsi, Reishi-paddenstoel, Cordyceps en Maca. 

Relax Support
In onze Relax Support zit o.a. Schisandra, een kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en je stressniveau te verlagen.

Ook bevat dit supplement Ginseng, wat het energieniveau ondersteunt en helpt bij fysiek en mentaal herstel. En tot slot, Tulsi, ook wel bekend als heilige basilicum, kan je helpen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam te beschermen tegen stress gerelateerde ziektes. Je kunt onze Relax Support hier bestellen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen