Voor 23.00u besteld, volgende werkdag in huis

Anticonceptie: alles wat jij erover moet weten

Vivian… “moet ik nou wel of niet aan de pil of welke anticonceptie raad je aan? Of ik wil graag stoppen met de pil, maar ik ben bang voor alle klachten die dan weer terug komen”.  Nou dit zijn een greep uit alle vragen en reacties die we binnen kregen naar aanleiding van onze nieuwsbrief over de pil. Om die reden willen we jullie graag nog wat meer informatie geven.

Vrouwen die mij al langer volgen, weten dat ik zelf niet zo’n fan van de pil ben. Ik vertel je in dit artikel nog even waarom. En we gaan daarna dieper in op andere vormen van anticonceptie methodes en “ontpillen”.

Van alle manieren van anticonceptie zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Ik hoop van harte dat dit je kan helpen om te bepalen wat het beste bij jou past. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste: dat je luistert naar jouw lichaam. We zijn allemaal verschillend en het gaat erom dat je kiest voor een methode die bij jou aansluit, die jouw lijf en je hormonale balans recht doet.

De pil als anticonceptie

Allereerst hebben we natuurlijk de pil. De pil zorgt er kort gezegd voor dat je eitje niet springt en dat het zaad minder makkelijk je baarmoedermond passeert. Je bent wel gewoon maandelijks ongesteld. Je slikt drie weken de pil en in de stopweek is je menstruatie. Mocht je aan de pil willen, dan kun je met je huisarts uitzoeken welke pil het beste bij jou past. Maar wat zijn de voor- en nadelen van de pil?  

Voordelen van de pil

– Het belangrijkste voordeel is gemak: je slikt dagelijks een pilletje en de kans is echt heel klein dat je toch zwanger raakt (van de duizend vrouwen raken er minder dan vijf per jaar ondanks de pil zwanger).
– Je kunt een beetje spelen met de week waarin je ongesteld wordt. Als je bijvoorbeeld een verre reis hebt gepland, kun je ervoor kiezen om de pil door te slikken.

Nadelen van de pil

Door de jaren heen zijn er ook wel wat nadelen van de pil boven komen drijven.
– De belangrijkste bijwerkingen van de pil zijn echt niet mals, veel vrouwen kampen met hoofdpijn, laag libido, depressieve gevoelens, aankomen, vlakke emoties en/of je niet meer echt vitaal en happy voelen.
– Doordat de pil je schildklier negatief beïnvloed is het ondermeer moeilijker om gewicht te kunnen verliezen.
– Daarnaast kan de pil ook nog eens behoorlijk wat tekorten veroorzaken. Denk aan tekorten van B-vitamines, ondermeer foliumzuur en B12, vitamine E, magnesium, selenium en zink. En juist deze zijn oh zo belangrijk voor je immuunsysteem, de werking van je hormonen en je (mentale) vitaliteit.
– Ook heeft de lever het zwaar te verduren om jarenlang de pil te verwerken. De lever moet heel hard ontgiften als je de pil slikt. En de lever is erg bepalend voor hoe lekker je je voelt!
– Bovendien – en dat vind ik echt een belangrijke – je cyclus wordt kunstmatig, met synthetische hormonen, in stand gehouden. Je hebt niet meer je eigen, natuurlijke cyclus met eisprong. Ook heb je in feite geen menstruatie meer, maar alleen een onttrekkingsbloeding. Hierdoor weet je niet meer hoe je er hormonaal voorstaat. Dat is een kunstmatig gebeuren geworden. Dat vind ik misschien wel het belangrijkste nadeel van de pil.

Misbruik van de pil

Vaak wordt de pil trouwens ‘misbruikt’. Vrouwen kloppen vaak bij de huisarts aan met vragen als: “Ik heb last van moodswings, ik voel me zo neerslachtig voordat ik ongesteld word, ik heb last van heftige of pijnlijke menstruaties, opgezwollen borsten en eetbuien of heb gewoon het gevoel dat mijn hormonen niet in balans zijn, waardoor ik niet lekker in mijn vel zit. Wat kan ik doen?”
Nou weet ik dat huisartsen in dat geval vaak de pil zullen aanraden.
En ja, vaak verdwijnen deze hormonale klachten. Want in plaats van hormonale klachten kunnen die vervelende pil-bijwerkingen komen die ik hierboven benoemde.

Weet dat leefstijlaanpassingen je hier kunnen helpen als je liever niet (meer) de pil slikt om hormonale klachten rond je cyclus te tackelen. Zeker als je alle nadelen hebt gelezen kan ik me voorstellen dat je twijfelt.

Ontpillen programma

En daarom heb ik een heel kort programma ontwikkeld genaamd “Gezond Ontpillen”

Met mijn korte ‘Gezond Ontpillen‘ programma, ga ik je helpen met “mijn detox de pil” methode. Om jou te helpen weer in je normale ritme te komen na het stoppen met de pil, en je verlossen van die vervelende klachten. Zodat jouw cyclus zich weer helemaal herstelt en jij zelf dus ook. En geen zorgen, het is geen ingewikkeld programma, wat je veel tijd kost. In 1,5 uur weet jij precies wat je moet doen.

Stop je na maanden of jaren met je pilgebruik, dan heeft je lichaam een tijd nodig om dit op eigen kracht weer op gang te brengen. En deze herstelperiode kan soms ook even pittig zijn, als je niet weet wat je hier aan kunt doen. Deze fase heet ‘ontpillen’ en dit zorgt bij veel vrouwen voor vervelende symptomen zoals deze:

✔️ Je krijgt weer acne, je huid wordt weer onrustig
✔️Je menstruatie blijft uit of is heel onregelmatig
✔️Je krijgt last van haaruitval
✔️Je humeur wordt er ook niet beter op, de wel bekende Moodswings
✔️Of je wordt ineens heel heftig ongesteld
✔️Je voelt je vermoeider dan normaal

Herken jij dit? Dit kan anders met mijn ontpillen methode. Dan is dit korte programma iets voor jou. Hier lees je er alles over.

Andere vormen van anticonceptie

Naast de pil zijn er ook nog heel veel andere vormen van anticonceptie. Hieronder deel ik alle voor- en nadelen van deze vormen van anticonceptie zodat jij de beste keuze kunt maken voor jou!

Hormoonspiraal als anticonceptiemethode

Een hormoonspiraal ziet eruit als een klein ankertje, het is gemaakt van kunststof en wordt in je baarmoeder geplaatst door een arts. Mirena is het bekendste hormoonspiraaltje. Het spiraaltje geeft elke dag een beetje van het hormoon progestageen af. De kans dat je toch zwanger kunt raken is ongeveer even groot als bij de pil. Niet groot dus.

Voordelen van het hormoonspiraal

– Je hoeft vijf/zes jaar lang nergens meer over na te denken.
– Er komen veel minder hormonen in je bloed dan bij de pil.
– Je verliest minder bloed bij ongesteldheid, en het kan zelfs zijn dat je helemaal niet meer ongesteld wordt.
– Als je de spiraal weer weg laat halen, dan ben je vrij snel weer in je eigen maandelijkse hormonale ritme.

Nadelen van het hormoonspiraal

-Het spiraaltje verhoogt licht het stresshormoon cortisol. Sommige vrouwen merken dat, voelen zich er gejaagd door of krijgen last van wolken in hun hoofd.
– Soms verlies je bloed op onverwachte momenten.
– Je kunt je ongesteldheid niet uitstellen, zoals je met de pil wel kunt doen.
– Op thuisarts.nl worden ook wel wat bijwerkingen genoemd, zoals hoofdpijn, puistjes, haaruitval, lichte somberheid en meer vaginale afscheiding.

Koperspiraaltje als anticonceptie

Dit is het spiraaltje dat ik zelf naar volle tevredenheid heb. Ook dit ziet eruit als een klein ankertje en is eveneens gemaakt van kunststof. Hier zit alleen een dun koperdraadje om het spiraaltje heen gewikkeld. Een koperspiraaltje wordt door de huisarts geplaatst. Een koperspiraaltje geeft geen hormonen af. De kans dat je toch zwanger kunt raken is ongeveer even groot als bij de pil. Niet groot dus.

Voordelen van het koperspiraaltje

– Je hoeft vijf tot tien jaar nergens meer over na te denken.
– Het is – samen met een condoom – het meest veilig voor je hormoonbalans. Je houdt gewoon je normale, maandelijkse hormonale cyclus. Dat vind ik echt een heel groot voordeel. Hierboven heb ik bij de pil uitgelegd waarom ik geen fan ben van het kunstmatig in stand houden van de hormonale cyclus.

Nadelen van het koperspiraaltje

– Zelf heb ik nergens last van (gehad), maar het kan zijn dat na het plaatsen van het koperspiraaltje je ongesteldheid langer duurt en dat je meer bloedverlies en pijn ervaart.
– En veel vrouwen ervaren wél heftigere bloedingen. Dus als je daar gevoelig voor bent, zou ik de koperspiraal niet aanraden.

Daysy als anticonceptie

Hoewel ik zelf dus het koperspiraaltje heb, ben ik ook echt fan van de Daysy. Hiermee kun je heel simpel en nauwkeurig onderscheid maken tussen je vruchtbare en onvruchtbare dagen binnen je natuurlijke menstruatiecyclus. Je meet dagelijks je lichaamstemperatuur en in combinatie met informatie over je menstruatiedagen, laat Daysy je meteen zien of je een vruchtbare of onvruchtbare dag hebt. Daysy is 99.4% nauwkeurig in het onderscheiden van vruchtbare en onvruchtbare dagen.

Voordelen van Daysy

– Net als bij een koperspiraaltje houd je bij de Daysy je eigen hormonale cyclus, je onderdrukt je ovulatie en menstruatie niet en behoud je eigen hormonale cyclus.

Nadelen van Daysy

– Je moet wel dagelijks je lichaamstemperatuur meten. Net als de pil vereist dat een beetje discipline.
– Dit vind ik bij jongeren een te gevoelige methode. Deze zou ik voor jongeren niet aanraden omdat het in de pubertijd soms lastig is om consequent te zijn hiermee.
Omdat ik zo’n fan ben van de Daysy, kun je ‘m hier in mijn eigen webshop vinden.

Jouw keuze voor anticonceptie

Ik hoop dat je wat hebt aan dit overzicht en dat je een goede keuze kunt maken die past bij jou. En je weet inmiddels ook waarom ik de pil niet als dé oplossing voor anticonceptie zie. Nou ben ik niet faliekant tegen de pil, hoor, en misschien ben jij wel een van de vrouwen die zegt: “Ik voel me juist top door de pil”. En dat is natuurlijk superfijn, maar veel vrouwen kampen met de nadelen van de pil. Maar zoals ik zei wordt de pil wordt ook vaak door de huisarts ingezet om (pre)menstruele klachten te verminderen. En dan vind ik de pil écht NIET de oplossing. Want wist je dat PMS klachten te herstellen zijn? Ik kan je in no-time helpen jouw hormonen weer op de rit te krijgen na het stoppen met de pil.

Loop je al maanden met het idee om eens met je hormonen aan de slag te gaan en of wil je stoppen met de pil?

Doe dan mee met dit nieuwe programma ‘Gezond Ontpillen, hoe doe je dat?

Om jou te helpen weer in je normale ritme te komen na het stoppen met de pil. En je verlossen van die vervelende klachten.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen