Voor 23.00u besteld, volgende werkdag in huis

Heftige bloedingen en PMS: hoe je ze kunt verminderen

In deze blog lees je hoe je heftige bloedingen en (pre) menstruele klachten kunt verminderen. Deze klachten komen namelijk steeds vaker voor en je kunt er zelf iets aan doen! Onlangs zijn er ook artikelen verschenen waarbij heftige bloedingen en (pre) menstruele klachten een bijwerking kunnen zijn van de Covid-19-vaccins. Des te meer reden om zelf aan de slag te gaan met tips zodat jij ervoor kunt zorgen dat je geen last meer hebt van heftige bloedingen en (pre) menstruele klachten.

Heftige bloedingen, (pre) menstruele klachten en Covid-19-vaccins

‘Extreem zware bloeding, dit heb ik nooit eerder gehad’, geeft een vrouw onlangs in een NRC-artikel* aan. Aanleiding is een bericht van 28 oktober jl. van de Europese medicijntoezichthouder EMA. Deze instantie maakte toen namelijk bekend, dat hevige menstruatiebloedingen een bijwerking kunnen zijn van de Covid-19-vaccins van Pfizer en Moderna.

Nu zijn er veel vrouwen die na hun coronavaccinatie veranderingen zagen in hun cyclus, zoals te laat menstrueren, uitblijven van menstruatie, postmenopauzale bloedingen en dus ook hele heftige bloedingen. Artsen tasten nog in het duister waarom deze stoornissen na vaccinatie ontstaan.

Artsen denken mogelijk dat het vaccin het immuunsysteem beïnvloedt, zo staat er ook in dit NRC-artikel. En dat dit vervolgens een effect heeft de cyclus. Maar dit weten dokters dus nog niet zeker. In ieder geval verwachten zij dat het een tijdelijk effect betreft. Menstruatiestoornissen worden bovendien ook wel na andere vaccins gezien, zo geven zij aan. Maar voor die hevige bloedingen is er nu dus wel officieel erkenning, dat dit een bijwerking kan zijn. Voor de overige cyclusklachten geldt dit niet.

Menstruatiestoornissen

Nu komen menstruatiestoornissen sowieso veel voor, merk ik. Al jarenlang kloppen vrouwen bij mij aan vanwege hevige, langdurige, pijnlijke bloedingen. Of ze worstelen met andere cyclus-klachten, zoals het wegblijven van hun menstruatie, onregelmatige cyclus of allerlei vervelende premenstruele (PMS)-klachten.

Het is natuurlijk vervelend nieuws dat de mRNA-vaccins deze onprettige bijwerkingen kunnen geven. Maar of het nou hierdoor komt of door iets anders, als vrouw wil je gewoon van deze klachten af. Het is fijn om een normale, regelmatige cyclus te hebben. Je wilt gewoon zo min mogelijk gedoe in de periode ervoor of tijdens je ‘maand’. Zo simpel is het.

Wat je kunt doen tegen heftige bloedingen en (pre)menstruele klachten

Wil je meer weten over klachten rond je maandelijkse cyclus? In deze blog vertel ik je in een nutshell over de belangrijkste issues en verwijs ik door naar blogs en artikelen op mijn site om er meer over te lezen.

  • Premenstruele klachten

De belangrijkste reden voor premenstruele klachten kan oestrogeendominantie zijn. Dan is kort gezegd het maandelijkse ritme tussen progesteron en oestrogeen uit balans. Hoe kan dat? Dat kan met name komen door te veel stress, insulineresistentie en een suboptimale leverwerking. Wil je meer hierover weten, lees dan mijn blog: PMS, wat het is en wat je eraan kunt doen.

Wil je meteen wat doen? Denk dan eens aan mijn supplement PMS Support, dat is directe ondersteuning voor jou!

  • Hevige bloedingen:

Die oestrogeendominantie kan niet alleen PMS-klachten geven, maar ook tot die hevige bloedingen leiden. Hoe dit precies zit, kun je in een andere blog lezen: Heftige bloedingen wat te doen. Heftige bloedingen kunnen trouwens ook komen door endometriose. Een aandoening waarbij je baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder terecht is gekomen. Hoe dat kan leg ik uit in dit artikel: Endometriose wat het is en wat je eraan kunt doen.

  • Wegblijven en/of onregelmatige cyclus:

Het kan zijn dat je al een veertiger bent en dat je in de perimenopauze zit, dan kan en cyclus nou eenmaal meer gaan schommelen. Maar het is ook zo dat vooral stress funest is voor een regelmatige cyclus. Dus… mocht dit voor jou spelen, dan is het belangrijk om daar goed naar te kijken: wat geeft jou stress? Hoe kun je dit verminderen? Eventueel is mijn supplement Just Relax een goede aanvulling voor jou!

Een gezond eetpatroon als basis voor menstruele klachten

Of je cyclusklachten nu zijn gekomen na vaccinatie of niet, een gezond eet- en leefpatroon is altijd een goed idee.

  • Kies voor gezonde, onbewerkte voeding.
  • Eet vooral voldoende gezonde vetten uit (vette) vis, noten, zaden, avocado, kokos(olie) en olijfolie.

Ervaar je problemen met jouw cyclus? Of iemand in je omgeving? Tijdens mijn online-programma gaan we aan de slag met jouw klachten. Doe je mee? Dat is écht de beste manier om je eet- en leefpatroon aan te passen. Want het kan echt, al die klachten hoeven niet.

Ik wens je toe dat je je elke week van de maand energiek en vrolijk voelt en dat je er stralend uitziet. Kortom dat je altijd de beste versie van jezelf bent.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen