Voor 23.00u besteld, volgende werkdag in huis

Hormoonproof eten: alles wat je moet weten

Ik krijg vaak de vraag: ”Viv, welke voeding is nu wel en niet goed voor mijn hormonen?” Met de juiste voeding kunnen we onze hormonen in balans brengen. Maar bepaalde voeding kun je echt beter laten staan, want dit brengt jouw hormonen in de war. Dus nu vraag je je vast af welke voedingsmiddelen nu echt funest zijn voor onze hormonen. In deze blog neem ik je mee in wat je beter kunt vermijden en wat je zou kunnen helpen en hoe je dus echt hormoonproof kunt gaan eten.

Welke voedingsmiddelen zijn niet hormoonproof?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je hormonen al snel in de war brengen. Deze voedingsmiddelen hebben een ontzettende invloed op onze hormonen en zullen bij veel mensen in hun dagelijkse voedingspatroon zitten. Hieronder deel ik de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

1. Suikers zorgen voor een piek in insuline

Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is: suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen.

Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme. Wanneer je teveel suiker en koolhydraten eet, worden insulinespiegels chronisch verhoogd, totdat cellen resistent worden. Terwijl dit gebeurt, concentreert je lichaam zich meer op de insuline en het verwerken van de suiker en niet op de andere hormonen. Wat bijvoorbeeld weer leidt tot een disbalans tussen, oestrogeen, testosteron en progesteron. Als je hormoonproof wilt eten, kun je suikers dus het beste vermijden.

2. Gluten zorgen ervoor dat de bijnieren extra hard moeten werken

Onze darmen houden er niet van, maar ook alle hormonen in ons lichaam niet. Gluten en suiker verhogen ontstekingen in ons lichaam, die weer stress veroorzaken voor de bijnieren. En als de bijnieren uit balans zijn, raken je schildklier en geslachtsklieren ook uit balans.

3. (Niet-gefermenteerde) Soja boost oestrogeen na

Soja kan de hormoonbalans verstoren, omdat het oestrogeen (fyto-oestrogeen) nabootst en daardoor het normale oestrogeen blokkeert door binding aan receptoren. Een teveel aan oestrogeen remt vervolgens bijvoorbeeld de schildklierfunctie, omdat het als een anti-nutriënt werkt op de schildklier.

Vaak voorkomende symptomen van hoog oestrogeen bij vrouwen zijn o.a.: onregelmatige en erg heftige menstruatie, zwelling en gevoeligheid in borsten, geen gewicht kunnen verliezen, stemmingswisselingen en weinig energie. Daarom adviseer ik geen niet-gefermenteerde sojaproducten te gebruiken, zoals sojasaus, sojamelk of sojayoghurt. Gefermenteerde soja zoals miso of tempeh kun je wel eten. Ik vind het heerlijk af en toe een misosoepje! Dit zijn dus voedingsmiddelen voor een hormoonproof levensstijl.

4. Zuivel kan een hormoonproof levensstijl verstoren

Koemelk werkt op verschillende niveaus om het hormonale evenwicht te verstoren. Het kan irriterend zijn voor de darmen. Een teken dat zuivelproducten knoeien met je hormonen is als je merkt dat je er acne van krijgt. Zuivel kan er voor zorgen dat je huid meer talg produceert, wat kan leiden tot verstopte poriën en of acne. De dermatoloog kan ontkennen dat zuivel iets te maken heeft met je acne. Maar het doet geen kwaad om een maand zuivelvrij te eten en te kijken of er verbetering optreedt.

Melk bevat ook een overvloed aan IGF-1, wat een groeihormoon is. Te veel groeihormoon veroorzaakt ontsteking en een piek in de insuline, waardoor de lever nog meer groeihormoon produceert en je in een vicieuze cirkel terecht komt.

5. Alcohol vermijden voor een hormoonproof levensstijl

Iedereen die een avondje uit is geweest en een paar cocktails/wijntjes teveel heeft gedronken, weet dat alcohol je hersenen beïnvloedt. Dat leidt tot een verstoring van je hypothalamus en hypofyse, ofwel de delen van je hersenen die je lichaam vertellen wanneer het de nodige hormonen moet maken.

Dus je kunt je wel voorstellen dat ook alcohol invloed heeft op je hormoonbalans. Regelmatig alcoholgebruik kan de cortisolspiegel verhogen, wat meer opslag van buikvet tot resultaat kan geven. Ja… vandaar die bierbuik…

Maar er is goed nieuws! Want zelfs één maand zonder alcohol je hormoonbalans kan helpen herstellen naar waar het zou moeten zijn. Let’s go!

Wat moet ik dan wel eten voor een hormoonproof levensstijl?

Wist je dat je in iedere fase van je cyclus het beste anders kunt eten. Met mijn e-guide “Eet je cyclus gezond” ontdek je de geheimen van hormonale voeding en help ik je om die vervelende hormonale klachten te laten verdwijnen.

Met deze leefstijlgids ga jij:
✔️ Vanuit je klachten kijken naar de juiste voeding voor jou
✔️ Inzicht krijgen in wat je wel en beter niet kunt eten in bepaalde fases van je cyclus.
✔️ Mijn 10 tips leren om je cyclus te verbeteren en van PMS af te komen
🎁 BONUS nog extra praktische tips over: de pil wel of niet, wat doet koffie met je hormonen en wat zegt de kleur van je bloed?

Mijn online gids: ”Eet je cyclus gezond” bestel je hier.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen