Voor 23.00u besteld, morgen in huis

Menopauze symptomen + tips om te voorkomen

Voor vrouwen is de periode rondom de menopauze vaak geen pretje. Het verschilt van vrouw tot vrouw, maar velen van ons ervaren vervelende symptomen. Veel voorkomende ongemakken zijn: slecht slapen, opvliegers, vaginale droogheid, een kort lontje, plots somber voelen, een taille die verdwijnt en een haardos die dof en dun wordt. In deze blog geef ik je meer informatie over wat de menopauze is, op welke leeftijd het optreedt en wat je kunt doen om zoveel mogelijk ongemakken te voorkomen.

Wat is de betekenis van de menopauze?

Met de menopauze wordt het moment bedoeld waarop je je laatste menstruatie hebt gehad. Vaak weet je dat pas na een jaar zeker, omdat je in de overgangsjaren onregelmatig ongesteld wordt.

De overgang verwijst dus naar de jaren rondom de laatste menstruatie. Met de menopauze zelf wordt specifiek die laatste menstruatie bedoeld.

Op welke leeftijd treedt de menopauze op? En stopt dus je menstruatie

Meestal stopt je menstruatie rond je 50/55ste jaar. Je eitjes zijn op en je belandt in de menopauze. Maar voor die tijd zit je al heel wat jaren in de PREmenopauze. Hoe komt dit?

Dit komt omdat er al rond je 35/40ste een daling is in de productie van de hormonen die je maandelijkse cyclus regelen. Dat begint met progesteron en daarna volgt oestrogeen. Vandaar dat je rond je 40ste de eerste, nog milde ongemakken kunt ervaren. Met de jaren nemen de symptomen van de naderende menopauze toe.

Kun je symptomen van de (pre)menopauze voorkomen?

Je kunt dus vanaf ongeveer je 40ste al merken dat je hormonale huishouding gaat veranderen in aanloop naar die daadwerkelijke menopauze. Wat kun je doen om die overgang met alle hormonale veranderingen zo soepel mogelijk te laten verlopen? Onze adviezen:

1. Kies voor gezonde voeding voor je hormonen

Kort gezegd hebben je hormonen onbewerkte verse voeding nodig met veel gezonde vetten, voldoende eiwitten en matig koolhydraten. Veel groenten, een beetje fruit en noten en regelmatig vis, schaal- en schelpdieren en gevogelte voor vitaminen, mineralen en vezels. Zorg ervoor dat je suikers zoveel mogelijk vermijd. Wil je meer weten over hormoonproof eten? Lees dan deze blog.

2. Beperk stress waar mogelijk

Je stresshormoon (cortisol) en progesteron worden uit dezelfde basisbouwstof (pregnenolone) gemaakt. Wat denk je bij veel stress? Dan zal uit pregnenolone vooral cortisol worden gemaakt en komt de productie van progesteron op een laag pitje te staan. En je hebt vanaf je 35ste/40ste jaar al last van een daling van dit ‘zenhormoon’, dat ervoor zorgt dat je je ontspannen voelt en lekker slaapt. Dan snap je ook waar die onderbroken nachten en gejaagd gevoel vandaan komen.

We kunnen ons ook serieus afvragen: doet een vrouw niet te veel in deze periode van hormonale verandering? Doe jij niet te veel? Echt, bekijk het serieus bij jezelf. Alleen dat al valt onder het kopje STRESS en leidt tot hormonale klachten.

Hoe kun je stress beperken?

  • Accepteer dat dingen in je lijf veranderen, dat is oké.
  • Vergroot je stressbestendigheid met korte stressprikkels, denk aan een koude douche, intermittent fasting of een saunabezoek.
  • Kijk waar je energie van krijgt en voeg dit aan je agenda toe.
  • Zet regelmatig een dikke streep in de agenda en doe dan iets waarvan je bijtankt.
  • Punt 1 is hier natuurlijk ook belangrijk, want ongezonde voeding is ook stress voor je lijf. Dus: verwen jezelf en je lijf met lekkere, vers klaargemaakte, gezonde voeding.
  • Lees meer adviezen in deze blog over stress.

3. Ondersteun je oestrogeen-aanmaak

Het andere hormoon wat pakweg vanaf je 40ste/ 45ste jaar gaat dalen is oestrogeen. En dit hormoon zorgt er juist voor dat we juicy blijven, juicy van vagina to joints. Vandaar dat je klachten als vaginale droogheid en een rimpelige huid kunt krijgen.

Bepaalde voeding bevat fyto-oestrogenen, die je oestrogenen-aanmaak positief beïnvloeden. Ze zitten bijvoorbeeld in lijnzaad, kiemen van alfafa, rode klaver, knoflook, noten, zaden, zeewier, gefermenteerde soja (miso en tempé) en kastanjes.

Deze wil je juist vermijden: xeno-oestrogenen. Dit zijn hormoonverstorende stoffen die je oestrogeenbalans negatief beïnvloeden. Deze stoffen zitten ondermeer in plastic waterflesjes, binnenkant van blikjes, cosmetica, shampoo, batterijen, insecticiden, pesticiden en anti-aanbaklaag van pannen. Wat ik hier mee wil zeggen: kies voor biologische voeding en natuurlijke schoonmaakmiddelen en cosmetica.

4. Koester je lever

Je lever is je chemische fabriek en zorgt onder andere voor de afbraak van hormonen en ontgifting van ongewenste stoffen. Als dit niet goed loopt kun je hormonale klachten krijgen.

Je ondersteunt je lever en je algehele gezondheid kort gezegd met:

  • Een gezonde leefstijl met voldoende beweging en slaap.
  • Een gezond voedingspatroon met dagelijks zo’n 500 gram groenten.
  • Verminder je blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in plastic verpakkingen, conserveblikjes, cosmetica en schoonmaakmiddelen.

5. Aan welke kruiden kun je denken in de premenopauze?

Ondersteuning wordt in deze fase steeds belangrijker, echt. Gun het jezelf. Zit je in de prille premenopauzale fase? Dan zijn monnikspeper en rodhiola echt iets voor jou om de menopauzale klachten te verzachten. Ben je al wat verder in de hormonale verander fase? Ervaar je al wat meer cyclus schommelingen? Kies dan voor zwarte zilverkaars en rode klaver.

Menopauze test: laat je FSH meten

Wil je weten of je de menopauze al nadert? Dan kun je aankloppen bij een gynaecoloog en je FSH (follikel stimulerend hormoon) laten meten. Dit hormoon begint ongeveer 10 jaar voor de menopauze geleidelijk te stijgen om de haperende eisprong te stimuleren. FSH kan helpen om vast te stellen of je de menopauze al nadert (dan zullen de waardes verhoogd zijn).

Je vraagt je misschien af: hoort dat premenopauzale gedoe erbij?!

Ja, dat is de vraag. Het wordt rond deze leeftijd in ieder geval steeds belangrijker om naar je leefstijl en voedingspatroon te kijken. Al mijn adviezen gaan daar ook over.

Samengevat: gezonde, onbewerkte voeding, genoeg beweging, niet te veel stress en niet te vergeten: goed slapen. Dat zijn de key-ingrediënten. Dan heb je een veel beter uitgangspunt om die hormonale veranderingen op te vangen. Want ja, die hormonale schommelingen, die komen nou eenmaal, hoe dan ook.

DOE MEE met Fantastic 40+!

Om vrouwen extra te ondersteunen in deze fase van verandering heb ik een mooi nieuw online programma Fantastic 40+ samengesteld. Ik noemde het al even. Daarin vertel ik je alles hoe jij zo soepel mogelijk door deze fase rolt.

Doe via deze link mee en blijf de stralendste, energiekste en mooiste versie van jezelf. Met zo min mogelijk last van die vervelende opvliegers. Dat gun ik jou van harte.

Volg me ook voor inspiratie en adviezen op Instagram.

Liefs, Viv

P.S. Je kunt me altijd een mailtje sturen of vraag via Insta als je meer wilt weten over de kruiden die ik noem.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen